úterý 25. srpna 2015

Rubikon 19° - American Porter

předloha (c) Kenneth Ronkowitz
Dnes Vám chci představit jeden z mých nejlepších kousků - Rubikon 19° - suché tmavé pivo typu American Porter. Je to skutečný silák, jakmile jedno ochutnáte nezbude říci než: "Alea iacta est! - Kostky jsou vrženy!" Stejně jako Caesar, jež překročil Rubikon, ani Vy už nebudete moci vzít tento krok zpět. Když se odhodláte překročit tento Rubikon podruhé, neručím Vám za to, co se stane. Jakmile ho však překročíte potřetí, ručím Vám za to, že si nebudete nic pamatovat!

I přes velkou stupňovitost je Rubikon dobře pitelný (samozřejmě to nebude deset desítek!), má suché tělo, které jsem docílil poctivou vícekrokovou infuzí a hlubokým prokvašením. Barva je tmavá s měděnými odlesky, pěna je hustá s nádechem do hněda a krásně kroužkuje. Drží tak dlouho, že dříve dopijete pivo, než spadne celá pěna. Typickou mírně praženou chuť získalo pivo díky praženému ječnému sladu. Nasycení je větší, než bývá u portrů zvykem, ale krásně zvýrazní chuť a aroma chmele Simcoe a Challenger. Pivo je chmeleno za studena chmely Simcoe a Challanger, proto je ve vůni cítit tropické ovoce a trocha borovice, ale není agresivní. Challenger je pojítkem s klasickým britským porterem, avšak Simcoe ohýbá cílový směr za oceán. Ve skutečnosti si z amerického a britského porteru bere to nejlepší a pojí dohromady v opojné aroma Rubikonu. Posledního slova se ujímá chmel Magnum, který má pod taktovkou 98 IBU jednotek tohoto piva. Pivu sluší zrání alespoň jeden měsíc v lednici.

Tématická etiketa [ předloha (c) Kenneth Ronkowitz]

Při prvním doušku ucítíte jemnou sladovost s jemnou praženou chutí v pozadí, poté vás do nosu praští opojné aroma, jazyk zabrní vyšším řízem, aby se připravil na dávku nekompromisní hořkosti. Po polknutí přichází ještě poslední tečka - chladivý alkoholový pocit v hrdle, což je pozdravem suchého těla. Málokteré pivo Vám nabídne takové množství chutí jako Rubikon. Chutě se navzájem nepřekrývají, nepřebíjí, ani nejsou přeplácané. V symbióze tvoří jedinečný zážitek z chuti a aroma - Rubikon 19°.

Poznámka: Základní pracovní verze článku, bude ještě doplněno o fotografie a další informace. 

Složení


Slady: Plzeňský, CaraHell, Pšeničný, Mnichovský, Pražený
Chmel: Magnum, ŽPČ
Studené chmelení: Simcoe, Challenger
Kvasinky: Safale US 05

Hodnoty


1. várka:                            10.5.2015
Extrakt mladiny:              19,3°
Obsah alkoholu:              cca 8,5 % vol.
EBC:                                  53
IBU:                                   98
g CO2/L:                           5,2

Recept

Jedná se kompletně o vlastní recept, který můžu v případě zájmu poskytnout.

Druhá obměněná verze tohoto receptu (místo DH kakaové boby) uspěla na Kosteleckém chmelovárku 2016, kde jsem získal 3. místo v kategorie porter/stout. Tento recept je také k nalezení v Pivařce.


poslední aktualizace: 21. 04. 2017

3 komentáře :

  1. Moc děkuji za tvůj pivovarský blog, který je naprosto úžasný. Vše co jsi doposud publikoval je dopodrobna popsáno na odborné úrovni. Na tvůj blog jsem narazil jen náhodou, ale jsem moc rád. Chtěl bych se zeptat, jestli by bylo možné použít tvůj recept na Rubikon 19° na domácí vaření. Díky Pepa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za podporu. Recept určitě možné použít je. Mimochodem jsme se teď pustili do poměrně ambiciozního projektu sestavení Domovarnické kuchařky - Pivařky, přesný recept na Rubikon je tam zapsán a po dokončení bude publikován. Jestli máš zájem se k němu dostat dříve můžeš zvážit svou účast v projektu (po zapsání receptu, budeš mít možnost se na všechny recepty podívat)... Neměj obavy všechny recepty se počítají :-) Formulář pro zadání receptu : https://docs.google.com/forms/d/11ppuj10615QW-rsfqw7j0BGnmdR965QHyfNkCGSpX0Y/viewform

      Vymazat
  2. Ahoj, děkuji velice za informaci o projektu sestavení Domavarnické kuchařky a za možnost použít tvůj recept na Rubikon. Formulář pro zadání jsem navštívil, abych se dozvěděl, co vše zadat. Musím probrat svoje záznamy a vybrat nějaký recept, který jsme vařili a potom tam vše napíšu. Díky Pepa

    OdpovědětVymazat