úterý 27. října 2015

Nahlášení u celníků

aneb nabonzujme se sami, než to za nás někdo udělá...


Jakpak se ti dostat na koníčka?
Vaření domácího piva podléhá ohlašovací povinnosti na místně příslušném celním úřadě vašeho trvalého bydliště. Důvod je zřejmý, na alkohol obecně se platí spotřební daně, tudíž to chtějí mít všechno pěkně pod kontrolou. Naštěstí je pro nás v tomto jediná obtíž - najít si čas a zajít na celní úřad (případně přestát nepříliš pravděpodobnou kontrolu).

Ve skutečnosti je zákon v těchto věcech nejasný, poněvadž s námi domácími sládky úplně dost dobře nepočítá. Proto ani sami celníci nemají často jasno, co s vaším oznámením udělat a co by mělo obsahovat. Sám jsem tuto situaci řešil a naštěstí jsem narazil na vynikající slečnu z celnice, jež se vyznala. Dále si můžete přečíst přesné znění nás se týkajícího zákona:


Předpis č. 353/2003 Sb.Zákon o spotřebních daních

HLAVA III

DAŇ Z PIVA

§ 80

Plátce daně z piva

(1) Plátcem není fyzická osoba, která spolu s osobami tvořícími s ní společně hospodařící domácnost vyrobí v zařízení pro domácí výrobu piva, pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její společně hospodařící domácnosti, osob jí blízkých nebo jejích hostů, pivo v celkovém množství nepřesahujícím 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.
(2) Fyzická osoba, která vyrábí pivo podle odstavce 1, je povinna bezodkladně oznámit správci daně datum zahájení výroby, místo výroby a předpokládané množství vyrobeného piva za kalendářní rok.

(3) Pokud fyzická osoba poruší podmínky stanovené v odstavci 1, je povinna se zaregistrovat jako plátce nejpozději do 15 kalendářních dní ode dne porušení těchto podmínek. 

§ 86

Osvobození od daně z piva

(1) Od daně je také osvobozeno pivo
a) pro výrobu octa uvedeného pod kódem nomenklatury 2209,
b) pro výrobu a přípravu léčiv,
c) pro výrobu přísad při výrobě potravin a nápojů, jejichž obsah alkoholu nepřesahuje 1,2 % objemových, nebo
d) pro výrobu potravinářských výrobků, pokud obsah alkoholu v nich nepřekročí 8,5 litru alkoholu ve 100 kg výrobku u čokoládových výrobků nebo 5 litrů alkoholu ve 100 kg výrobku u ostatních výrobků.
(2) Od daně je dále osvobozeno pivo ve výši technicky zdůvodněných skutečných výrobních ztrát. Správce daně je oprávněn posoudit, zda tyto ztráty odpovídají charakteru činnosti plátce a obvyklé výši ztrát obdobných jiných plátců při stejné činnosti, a vyžadovat prokázání ztrát a o zjištěný rozdíl upravit základ daně.
(3) Od daně je dále osvobozeno pivo, které je vyrobeno fyzickou osobou v zařízení pro domácí výrobu piva výhradně pro vlastní spotřebu její a osob s ní tvořících společně hospodařící domácnost, osob jí blízkých nebo jejích hostů, až do množství, které nepřesáhne 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji.
(4) Od daně je dále osvobozeno pivo, které bylo v odůvodněných případech zničeno za přítomnosti úředních osob správce daně.
(5) Od daně je dále osvobozeno pivo určené k použití jako vzorky pro povinné rozbory,53) nezbytné výrobní zkoušky nebo jako vzorky odebrané správcem daně.

(6) Evidence piva osvobozeného od daně dle tohoto ustanovení se vede odděleně. Evidence se uchovává po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém byla tato evidence vyhotovena.

Celé znění zákona dostupné online nahttp://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-353

Dávám vám k dispozici vzor, jak by takové nahlášení mělo vypadat. Toto mi bylo bez problému přijato, tudíž by s tím neměl býti problém.

OZNÁMENÍ VYPLNĚNÉ, OZNÁMENÍ NEVYPLNĚNÉ (kliknout na název)

PS: S nahlášením souvisí také to, že bychom si měli vést evidenci uvařeného piva tak, abychom případně při celní kontrole mohli deklarovat uvařený objem. Není příliš pravděpodobné, že by vás celníci chtěli navštívit, avšak mají na to právo. Jiná situace by byla kdyby vás některý závistivec udal, že například vaříte moc, nebo kdybyste nebyli hlášení. V tom případě je návštěva téměř jistá.

evidence by měla obsahovat - místo a datum uvaření, objem a stupňovitost piva, rodné číslo domovarníka a evidence by měla být uchovávána 10 let (nejlépe papírová forma)


Doufám, že se nám s touto byrokracií podaří něco udělat! Chcete pomoci? Staňte se členy Cechu domácích pivovarníků na tomto odkazu





poslední aktualizace: 23. 4. 2017

25 komentářů :

  1. "... oznamuji, že počínaje 1.13.2018 až do odvolání ..."

    Čoveče, s tím "až do odvolání" jsi mě překvapil - až do teď jsem žil v domnění, že je třeba to ohlášení podávat každý rok znovu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě. Komu by se chtělo to hlásit každý rok... V zákoně jak vidno, není ani zmínka o tom, že je nutné to hlásit každý rok znova a tak když tam dáš tuhle formulaci a celníci to vezmou, tak už je to spíš jejich, než náš problém...

      Vymazat
    2. Což je tedy samozřejmě jen můj osobní názor, ale takto mi to celníci přijali, takže snad OK. Stejně by mě zajímalo kam ten náš canc založí, aby ho vůbec znova našli...

      Vymazat
    3. ono s tím oznamováním je to těžký, mě vytrestala datová schránka, posílal jsem to přes ni a protože si neplatím datový trezor, tak za rok 2014 a 2015 nemám doklad o tom, že jsem to poslal... někdo mě udal, že doma vařím pivo a ejhle Celní správa u nás doma prolezla půl baráku... teď mi došlo psaní, že mi zpětně za ty dva roky vyměří pokutu, tak jsem zvědavý kolik budu muset zaplatit... a oznámení chtějí každý rok...

      Vymazat
    4. Tak to je síla... Tak ať vše dobře dopadne! Já nevim zkus nějaké odvolání nebo tak... Nepochopím, klasická česká závist - nahlásit někoho, že si doma vaří pivo to je smutný!

      Vymazat
    5. S tím každý rok je to těžké. Jelikož to v zákoně nikde nepíší a navíc, když ti přijmou oznámení s formulací - do odvolání, dle mého neprávnického názoru nemají žádný právní nárok na vymahatelnost takového konání/nekonání... Kdyby náhodou je třeba, aby se člověk nenechal! S nespravedlností je třeba bojovat

      Vymazat
    6. Takto to je v dokumentech od Celníků:

      Nutnost ohlašování domácí výroby piva (vč. místa, data započetí a předpokládané roční výroby) za každý kalendářní rok nebo jen na začátku výroby domácího vařiče piva. Povinností domovarníka je nahlásit správci daně datum zahájení výroby piva (poprvé po instalaci výrobního zařízení), místo výroby a předpokládané množství vyrobeného piva za kalendářní rok, tj.1x v roce.
      Evidence piva osvobozeného od daně (ustanovení § 86 odst. 6 zákona o SPD) dle tohoto ustanovení se vede odděleně a uchovává se po dobu 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém byla tato evidence vyhotovena. V evidenci musí být uveden datum výroby piva, přesná adresa, kde bylo pivo vyrobeno, dále množství vyrobeného piva a jméno výrobce piva včetně rodného čísla.

      Vymazat
    7. tj. nutnost ohlašovat je každý rok

      Vymazat
    8. Dobrý den,
      nevíte prosím na jaký celní úřad se ohlášení podává v případě, že místo výroby je rozdílné od trvalého pobytu (např. Hradec Králové / Praha)? A ještě druhý dotaz - je lepší podat ohlášení písemně na podatelnu nebo jim to stačí poslat e-mailem na adresu podatelny CÚ?
      Díky předem za případnou reakci!
      Petr Slepánek

      Vymazat
    9. taky vařím mimo svůj trvalý pobyt... takže to nahlašuji, že budu vařit u dědy doma (což je pravda). A hlásil bych to na celníky kteří v tom místě mají úřad, v mém případě Brno. Jinak stačí e-mail, nebo datovka. Pro jistotu bych tam zavolal, zda to zpracovali a řádně založili.

      Vymazat
    10. Perfektní, moc díky za rychlou reakci. Vyzkouším to na sobě a případně sem pak napíšu vlastní zkušenost. :-)
      Hezký den!
      Petr S.

      Vymazat
    11. Hele ono je to celkem vtipné, já vařím mimo trvalou adresu a logicky jsem to podal na celním úřadě příslušném pro skutečné místo. Za nějaký týden mi přišel mail, že to předali úřadu v místě trvalého bydliště. Mám pocit, že sami nevědí co s tím :-D. Na druhou stranu to je jejich problém, ty to podáš a tím to pro tebe končí... S tím hlášením každý rok je to asi taky tak... Sami nevědí. Petře to co jsi sem přidal je nějaké vyjádření celníků, které ti dali? Myslím, že to je prostě výklad celníků, v zákoně se to takto přesně neříká... Mě to s tou zmínkou do odvolání přijali a dokonce si to ta úřednice předemnou pročítala a říkal, že to je OK, tak těžko říci. Možná je snažší pro jistotu poslat to každý rok...

      Vymazat
    12. Díky Petře, doplnil jsem článek ještě o ten druhý paragraf, který nás zajímá...

      Vymazat
    13. Ano, poslali mi to z Brna, jen jsem to překopíroval.

      Vymazat
    14. Na základě jakého dokumentu si celníci dovolili vlézt ti do baráku? Měli ze soudu povolení k domovní prohlídce? Nic jiného si myslím, je neopravňuje ke vstupu do soukromého obydlí.

      Vymazat
    15. spustili šetření a mě jen poprosili o spolupráci, neviděl jsem problém v tom je pustit domů a ukázat jim v čem a jak pivo vařím... k tomu taky bylo nahlédnuto při finálním řízení...

      Vymazat
    16. Takže předpokládám, že to nakonec dopadlo dobře?

      Vymazat
    17. Zajímavé čtení. :) Má zkušenost s úředníky říká jasně: žádné osobní dotazy na úřadu, žádné telefonování. Prostě podat oznámení tak, aby vyhovovalo zákonu (který neříká nic o tom, že by bylo nutné hlásit domácí vaření piva opakovaně). Oznámení ideálně datovkou - ovšem je třeba si zálohovat jak podání, tak oznámení o přijetí ze strany úřadu. Nechat si podání na úřad vyšumět, protože nemám datový trezor, je velmi neprozíravé. :) A nadále se úředníkům nijak nepřipomínat, protože pak hrozí kontrola. Jo, a zákon jasně říká, že celníci mohou vlézt kdykoliv do firmy, nikoliv soukromého bytu. Tam už opravdu potřebují minimálně můj souhlas, tedy předem se ohlásit atp.

      Vymazat
  2. zdravim, neviete ako je to s tymto "bonzovanim" na Slovensku? Nachadzam informacie tykajuce sa len zivnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel netuším... Ono ani tady v ČR se o tom třikrát nemluví. Můžu ti jen doporučit pokusit kontaktovat vaši celní správu s dotazem -nejlépe osobně. Tak je donutíš, aby se nějak vyjádřili.

      Vymazat
  3. Bere se do toho i vaření piva ze sladových výtažku kde již platím dph za nakup sladiny? nebo se toto oznámení vztahuje jen na vaření ze surovin. Díky za odpověd

    OdpovědětVymazat
  4. Ano. DPH platíš i ze sladu a dalších surovin. V tomto ohledu v tom tedy není žádný rozdíl... bohužel

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den. Chtěl jsem se zeptat jak je to s výrobou cideru - prokvašení moštu. Bere se jako domácí výroba piva, vč. všech souvislostí - tzn. evidence vyrobeného cideru, počítá se do limitu 200 litrů? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netuším, myslím, že to jednoduše není nikde řešeno. Což ale může být jedině dobře: Kde není žalobce, není soudce. :-) ale možná se mýlím, o žádné právní úpravě cideru nevím.

      Vymazat
    2. Tak jsem nahodil dotaz na Facebooku a něco pozjistoval a vypadá to, že na cider zákony pohlížejí jako na tiché víno, tzn. limit je 2000 ročně a nic se nemusí hlásit, mnohem lepší než při výrobě piva :-)

      Vymazat