středa 30. března 2016

Pivařka - Tajemství domácího pivovarnictví

Dnes bych Vás rád informoval o skvělém projektu, který mám to štěstí s dalšími "blázny" uskutečňovat. Jak název napovídá, jedná se o sbírku pivních receptů přímo od Vás domovarníků, nezůstáváme však jen u toho a publikace bude obsahovat i teoretickou část, kterou mám po faktické stránce na starosti já a primárně bude vycházet z tohoto blogu. Protože jsou to hlavně Vaše (tedy naše) recepty, využijte unikátní šance se účastnit a přidat svůj kousek díla do této skládačky. Autor receptů bude vždy u receptu uveden, tedy se můžete předvést a podělit s ostatními kolegy. Takovýto komunitní projekt nemá v ČR zatím obdoby, a pokud je mi známo ani v zahraničí... V tomto příspěvku se budu snažit zveřejňovat a aktualizovat klíčové informace, především pro Vás, kteří nemáte facebook.

POZOR: PŘÍJEM RECEPTŮ KONČÍ 10.7.2016 VE 24:00!!!!!




________________________________________

AKTUALITY

V této části budu postupně uveřejňovat aktuální informace. Pro informace o projektu sjeďte prosím níže na tělo příspěvku.

Důležité odkazy aneb rozcestník projektu (klikněte na text)



  • Kontaktní mail - uvádějte prosím v předmětu zprávy heslo [PIVO] v hranatých závorkách, vyhnete se tak skončení v nevyžádané poště a pomůžete mi v řízení komunikace. Pokud máte dotaz, či problém s konkrétním receptem uveďte do této závorky ještě číslo receptu (buňka úplně vlevo v tabulce receptů)

30.3.2016 - máme prozatím 65 receptů, autorům patří velký dík!

14.2.2016 - O našem projektu, jste se mohli dočíst i na iDNES.cz...

10.7.2016 do 24:00 - Končí příjem receptů!!!!
Kopie příspěvku z facebooku s vysvětlením
Důvod je jednoduchý, potřebujeme postupně tuto část publikace uzavřít. Poté na tom bude ještě stále dost práce. Budeme dopracovávat recepty a pravděpodobně můžete očekávat, že Vám je ještě jednou pošlu, abyste si to mohli znovu v klidu projít a byli si jisti, že je vše v naprostém pořádku. Zejména Ti, s kterými jsme cokoliv měnili, si to prosím zkontrolujte, protože se snadno mohlo stát, že se něco mohlo ztratit v komunikačním šumu...

Neustále mi postupně chodí i zpětně etikety, což samozřejmě vřele vítáme. Po tom, co jste viděli recept, jistě uznáte, že taková etiketa tam hraje velmi hezkou osobní i grafickou úlohu a recept s ní vypadá daleko lépe. Pokud tedy etiketu ani nemáte, zvažte, jestli nestojí za to si nějakou vytvořit 
Nakonec ta méně milá zpráva. Samozřejmě bude muset proběhnou ta avizovaná selekce do finální publikace. Nicméně všechny recepty zpracujeme a poté budeme uvažovat nad tím, co s nezařazenými udělat. Je možné, že například uděláme elektronickou přílohu ("Co se do Pivařky nevešlo..."), ale to nechci předbíhat. Klíč podle, kterého provedeme selekci až přijde ten čas zveřejníme, aby se nikdo necítil nespravedlivě ošizen. Předem můžu říci, že čím bude recept jedinečnější, tím je šance na zařazení větší, ocenění jsou samozřejmě výhodou. Tím vás teď nechci odradit odradit od zapisování dalších receptů, ale naopak. Čím více receptů zapíšete tím je větší pravděpodobnost, že tam nějaký bude!
I po zpracování receptů nás ještě čeká hodně práce a potřebujeme se soustředit i na teoretickou část, tudíž nám držte palce. Prozatím Vám všem děkuji za skvělou spolupráci a neváhejte a sypte tam ty recepty dokud je čas...
________________________________________


O PROJEKTU...


Nejprve se sluší krátce shrnout naše motivace, cíle a také představit hlavní aktéry.

AUTOŘI


Za tímto projektem stojíme především tři - Petr Novotný, Radek Michel a Jiří Vala.

Já jsem takovým "projektovým" manažerem (zkráceně prudič). Přidávám příspěvky, prudím Radka kvůli grafice, Vás kvůli nedostatkům v receptech atd. V mé gesci je také zpracování receptů a jejich konverze, tudíž budu první, kdo se Vám ozve. Potom jsou mým dílem texty teoretické části.

Základní grafika receptů.
Radek má na starosti grafickou stránku projektu. Je to profesionální grafik, což můžete i na grafickém pojetí vidět. Zpracování grafické podoby projektu zabere obrovské množství času, ale díky tomu má projekt ještě větší potenciál.

Jirka je náš "jazykový specialista" odlazuje texty a nekompromisně ničí mé překlepy, gramatická a stylistická zaváhání.

Nakonec nesmíme zapomenout, že dalšími neméně klíčovými aktéry projektu jste Vy sami. Jen díky Vašim zajímavým receptům můžeme pracovat na tomto projektu.

Připojte se k nám na facebooku k získání těch nejčerstvějších informací ZDE. V tuto chvíli bychom byly velmi vděční za jakékoli fotografické materiály týkající se piva. Kdo má alespoň trochu umu a kvalitní fotoaparát, je velmi vítán. Při poskytnutí takovýchto materiálů bude samozřejmě jeho autorství uvedeno.

MOTIVACE


První impulsem bylo vydání sbírky receptů od BrewDoga. Radek dostal nápad na realizaci podobného projektu z domovarnických receptů, tak to všechno začalo... Naší motivací není žádná finanční odměna. Pracujeme na projektu denně i několik hodin a to vše bez nároku na finanční odměnu. Prostě nás to baví. Pivo je naše vášeň! Žene nás myšlenka, že můžeme nabídnout naší komunitě takovýto projekt, kde má šanci se ukázat každý z nás, když bude jen trochu chtít.

Pokud nás podporujete - zapojte se, sdílejte, doporučujte, či nám zanechte vzkaz!

CÍLE


Naším cílem je vytvořit publikaci s reálnými, a tedy životem prověřenými recepty přímo od domácích sládků a tyto recepty doplnit skutečnou teorií, jež v tuto chvíli a v tomto rozsahu v ČR zcela chybí.

Neklademe přesný počet receptů jako podmínku, ale 100 je řekněme základní cíl. Samozřejmě se budeme snažit, aby recepty byly od co nejvíce autorů, ale běžně může mít každý autor i receptů několik. Recepty, které byly úspěšné v soutěžích, jsou samozřejmě velmi vítány. Neslibujeme, že do finální podoby zařadíme nutně recepty všech a všechny, ale jakékoli zapojení je pro nás přínosem. Ani recepty z výtažků a koncentrátů nejsou na překážku. Nebojte se tedy s námi podělit. Čím zajímavější recept, tím lépe...

Ukázka z teoretické části...
K zadávání receptů je připraven webový formulář, kde je vše dostatečně vysvětleno. Dostanete se na něj kliknutím na TENTO TEXT. Recepty budou poté mnou přepočteny na standardní objem mladiny 25 L a výtěžnost 75 %.

Velmi důležitou částí projektu je  i teoretická část. Zde nebude pouze ukázáno JAK vařit pivo, jak je tomu obvyklé, ale hlavně bude kladen důraz na zodpovězení otázek PROČ. Najdou si zde tedy své, jak začínající domovarníci, tak ti pokročilý, kteří se chtějí dozvědět něco více o pivovarství a jeho principech a povýšit tak své vaření... O rozsahu a způsobu si můžete udělat představu na tomto blogu, protože velká část textu bude právě vycházet odsud.

Forma, kterou tento projekt vyvrcholí, je prozatím ve hvězdách, stejně jako datum uzávěrky. Až bude v tomto ohledu jasněji, jistě se to všichni dozvíte. Jisté však je, že v nějaké formě se to široké veřejnosti nakonec dostane. Papírová publikace je však lákavým snem, o který se jistě pokusíme...

Co získáte, když se připojíte?


Po zadání receptu přes formulář obratem dostanete přístup k tabulce (jako odkaz na uvedený mail), kde naleznete nejen svůj recept ke kontrole zadaných údajů, ale ke všem receptům Vašich kolegů. Jiným způsobem než přes odkaz z mailu se nelze do tabulky dostat. Berte to jako jisté poděkování za váš příspěvek, už poté si můžete zkoušet recepty vašich kolegů, nebo se třeba inspirovat.

Po konverzi receptu a grafickém zpracování Vás budu ještě kontaktovat a náhledem grafického zpracování, kvůli kontrole správnosti (často můžeme něco přehlédnout).

Hlavní odměnou pro Vás je však samotná účast v projektu. Autorství Vašeho receptu, s kterým můžete pomoci Vašim kolegům a předvést se v naší komunitě. Pak taky pocitem, že jste nepropásli svou šanci  účastnit se něčeho, co prozatím nemá obdoby!


Petr Novotný, Radek Michel, Jiří Vala

11 komentářů :

  1. ahoj, super projekt! pridam svoj recept behom par dni.
    kedy bude publikacia hotova a dostupna pre verejnost, prosim? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budeme rádi! To se nedá říci, záleží to mimo jiné i na tom, kdy se nám podaří získat potřebné množství receptů. Až bude vše v tomto jasnější jistě to dáme v všeobecnou známost ;-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, při hledání info, jsem narazil na Vás panové, kolegové domovarníci a musím říct, že mě také tento Váš konkrétní projekt zaujal a rád jej podpořím. Stránek i pokusů jsem už viděl mnoho, ale tady vidím pro mne zásadní jinost a sice v tom, že je to týmová práce. Pokud by to chtěl dělat člověk sám, brzy ho to pohltí, převálcuje a časové vyčerpá a to i přes nadšení... Tohle je jiné a jdete na to i dost odborně a do podrobna. Rád přispěji svojí troškou do mlýna a také si rád něco odnesu. Jak na to? pochopil jsme, že zatím není žádné tlačítko "zaregistrovat se", ale pošlu vyplněný "formulář" receptu a na oplátku mi přijde nějaký přístup do databáze receptů? Každopádně je to ohromná věc a spousta podstatných info na jednom místě. Fadním! A těším se jak to bude postupovat!!!
    Díky za odpověď a Dej Bůh štěsí...

    Petr (PEDROS)

    P.S. Nevím, jak se doplňuje už napsaný a publikovaný text, tak jsem to při doplnění musel smazat a znovu publikovat do komentářů...

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak! Odpověděl jsi si sám :-). "Registraci" provedeš právě tím zapsání receptu ;-) a pak ti přijde na mail odkaz...

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    díval jsem se na formulář a nějak jsem nepochopil kde se píše vlastní recept. Na stránce formuláře jsou jen popisná pole. Suroviny, postup atd nikde nevidím. Nebo je to až po zmáčknutí tlačítka další?
    Ivo Kolář

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, právě tak to je. Nebojte se napsat klidně kus, zmáčknout další atd. Ve formuláři se lze vracet a konečné odeslání způsobí až poslední tlačítko na konci, do té doby když to vypnete, nic se nikam nezaznamená...

      Vymazat
  6. Tak už ji mám doma a musím říci, že je to neskutečné dílo které muselo stát spoustu práce a času. Děkuji moc za tenhle počin a jdu nasávat ty hromady důležitých informací pro úspěšné uvaření dobrého pivka.

    OdpovědětVymazat
  7. Pozdraveni budižte autoři této toliko opěvované publikace! Existuje tato také ve verzi elektronické? Jelikož se nacházím trošku z ruky České pošty (Nový Zéland), tato verze by se mi velice hodila. Pivo dobré je zde cenově nedostupné a pivo cenově dostupné sa nedá pit! Jedinou odpovědí je tedy homebrewing. I když jsem značnou část základních znalostí naštudoval z Jerseyho ikonických domácích videozáznamů, myslím, že tento svazek by mi můj hon za dobře pitelným a stesk po domově zahánějícím zlatem mohl notně usnadnit.

    Michal (mishel.podstulskyZAVINÁČemail.cz)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, tvůj zájem mě moc těší, avšak elektronická verze zatím neexistuje a asi není ani v plánu. Jo to otázka zájmu nakladatelství, které s tím prozatím nepočítá. Nicméně, není velký problém poslat knihu na Zéland. Já si ji nechal poslat do USA a taky došla v pohodě. Ano, poštovné je celkem dražší, ale kniha zas celkem levná, takže když budeš mít vážný zájem určitě to nebude problém poslat ani na Zéland.

    OdpovědětVymazat