tag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post2799961040965207688..comments2024-03-23T10:51:56.649-07:00Comments on Diversity - Petr Novotný: Pivařka: Pivní výpočty hrou (Sycení piva)Petr Novotnýhttp://www.blogger.com/profile/13877895909797882858noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-86709148719002700832020-10-05T17:33:12.672-07:002020-10-05T17:33:12.672-07:00A zkousel jsi ten nomogram? Ten je fakt jednoduchy...A zkousel jsi ten nomogram? Ten je fakt jednoduchy. Bude to kolem 6 g cukru na litr neboli 3 g na 0.5 litr (pokud davas do lahvi)<br /><br />PetrAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-39944299760596295492020-10-01T10:35:01.313-07:002020-10-01T10:35:01.313-07:00Zdar, moc se v tom nevyznám, kolik gramů dextrozy ...Zdar, moc se v tom nevyznám, kolik gramů dextrozy na litr při teplotě kvašení 13%°C na ležák? DíkyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-81578096520888381742019-12-16T08:04:50.277-08:002019-12-16T08:04:50.277-08:000.7 Bar stačí, při teplotě 2°C.0.7 Bar stačí, při teplotě 2°C.Rudaahttps://www.blogger.com/profile/14254462627992900127noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-56591836513379989962017-10-16T15:25:06.240-07:002017-10-16T15:25:06.240-07:00To je vcelku jednoduché, stačí použít tlak jako kd...To je vcelku jednoduché, stačí použít tlak jako když se sytí v kyvetě. Třeba nomogram, který je výše.Petr Novotnýhttps://www.blogger.com/profile/13877895909797882858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-15429475725513094342017-10-16T08:42:51.922-07:002017-10-16T08:42:51.922-07:00A jak je to prosím s fermentací pod tlakem? Kvasím...A jak je to prosím s fermentací pod tlakem? Kvasím svrchně při 20°C a tlaku 1bar (15psi) v plastové nádobě (fermentasaurus). CO2 se tam přirozeně vytváří a nemá kam utéct, takže zde dochází k nějakému nasycení. Přes hradící ventil unikne jen to co je nad 1bar. Kolik mi zůstává CO2 v pivu na konci kvašení a o kolik méně přidat dextrózy? <br /><br />Nebo jinak, jaký bych měl nastavit tlak (tlaková nádoba snese 2,4bar) aby pivo na konci kvašení bylo správně přirozeně nasycené a mohl jsem z tlakové nádoby rovnou lahvovat? Pozn. samozřejmě po vykvašení, odstřelení kvasnic a podchlazení. Jde mi o posouzení je-li toto možné, popř. jak postupovat? Zatím jsem jen stáčel do kyvety a nuceně sytil. Tlak jsem udržoval na 0,5bar a nyní zkouším 1bar.Martin Dvořákhttps://www.blogger.com/profile/05173464715499525596noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-48305547085412168442016-12-27T17:14:12.942-08:002016-12-27T17:14:12.942-08:00Ano, lze. Když bychom se podívali na DME, tak toho...Ano, lze. Když bychom se podívali na DME, tak toho je potřeba cca 1,5 více než dextrózy. Stačí tedy spočítat, kolik je třeba DME a pak vypočítat kolik extraktu je v mladině, jediný problém je, že ta mladina vlastně ředí to kolik tam už CO2, protože narozdíl od prokvašeného piva neobsahuje téměř žádný. To lze spočítat a vzorec mám připravený do Pivařky. Nebudu si ho tedy syslit a prozradím, že kolik potřebuješ mladiny v ml vypočítáš jako Vmladiny=(cCO2-cCO20)*V0/(0,801*SG*(SG-1)-0,001*cCO2)... kde cCO2 je žádané nasycení v g/L, cCO20 je nasycení, které v pivě už je (ze vzorce v článku), V0 je objem vykvašeného piva (které sytíme), SG je hustota mladiny. Po dosazení to vyjde v ml mladiny. Petr Novotnýhttps://www.blogger.com/profile/13877895909797882858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-28505130742357479592016-12-27T14:49:52.964-08:002016-12-27T14:49:52.964-08:00Měl bych dotaz, je nějaká možnost jak toto množstv...Měl bych dotaz, je nějaká možnost jak toto množství dextrózy/sacharózy převést na množství neskvašené sladiny, kterou bych chtěl použít místo cukru? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-61525469855404496412016-08-30T22:51:43.891-07:002016-08-30T22:51:43.891-07:00Klobúk dole, palec hore,... bobo wbmKlobúk dole, palec hore,... bobo wbmAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-12204379043868044752016-08-30T14:39:35.909-07:002016-08-30T14:39:35.909-07:00Dík, snažim se to psát tak aby tomu rozuměli všich...Dík, snažim se to psát tak aby tomu rozuměli všichni a hlavně neprezentovat svoje domněnky, ale pouze ověřená fakta, tak snad se mi to trochu daří. Proto mám blog celkem rád, protože se to co člověk zjistí neztratí pod tunou názorů, které jsou často nepodložené.Petr Novotnýhttps://www.blogger.com/profile/13877895909797882858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-71732124892507016922016-08-30T09:14:38.070-07:002016-08-30T09:14:38.070-07:00Velmi děkuji za odpověď, Petře.
Váš blog je luxusn...Velmi děkuji za odpověď, Petře.<br />Váš blog je luxusní, unavuje mě naparování některých na fb. Vy umíte věci jasně a věcně popsat.<br />Keep up good work!waCahttps://www.blogger.com/profile/11311303243603983758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-54769222643718267722016-08-30T09:14:08.825-07:002016-08-30T09:14:08.825-07:00Velmi děkuji za odpověď, Petře.
Váš blog je luxusn...Velmi děkuji za odpověď, Petře.<br />Váš blog je luxusní, unavuje mě naparování některých na fb. Vy umíte věci jasně a věcně popsat.<br />Keep up good work!waCahttps://www.blogger.com/profile/11311303243603983758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-35687214172891427582016-08-30T08:11:00.807-07:002016-08-30T08:11:00.807-07:00Tvuj vypocet ma nekolik hacku. 1) je ze si zapomne...Tvuj vypocet ma nekolik hacku. 1) je ze si zapomnel pripocist co2 ktere uz v pivu je z fermentace rozpusteno 2) ze dextroza neni cista ale monohydrat 3) rovnice sice plati, ale chemie takto nefunguje, je potreba zahrnout ruznou hmotnost molekul, nelze pouze vydelit dvema.Petr Novotnýhttps://www.blogger.com/profile/13877895909797882858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-46218435696659683512016-08-30T08:06:50.558-07:002016-08-30T08:06:50.558-07:00Bude k dostani v kazdem dobrem knihkupectvi. O pre...Bude k dostani v kazdem dobrem knihkupectvi. O predobjednavkach nejsem schopen zatim rici, az bude znam presny datum vydani, muzeme vznest dotaz na nakladatelstviPetr Novotnýhttps://www.blogger.com/profile/13877895909797882858noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-26948937185049083652016-08-30T08:02:55.555-07:002016-08-30T08:02:55.555-07:00"Běžně používaných 6 g/L platí pro běžné nasy..."Běžně používaných 6 g/L platí pro běžné nasycení (kolem 4-5 g/L CO2)" Nesedí mi to... ak platí rovnica C6H12O6 → 2 CH3─CH2─OH + 2 CO2, tak v prípade 6 gramov dextrózy (čo je vlastne glukóza) nám vzniknú skoro len 3 gramy CO2, takže uvedených 4-5 g/L je nezmysel. Inak písal som ti správu na FB (dúfam, že neobťažujem).<br />PavolAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-91263288542209643792016-08-30T07:07:36.019-07:002016-08-30T07:07:36.019-07:00Chtěl jsem se zeptat - bude možné pivařku běžně ko...Chtěl jsem se zeptat - bude možné pivařku běžně koupit?<br />Budou nějaké předobjednávky?<br />Děkuji za odpověď.waCahttps://www.blogger.com/profile/11311303243603983758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6381925904699185711.post-51943971597425401202016-08-30T01:14:31.875-07:002016-08-30T01:14:31.875-07:00Opět super článek.Opět super článek.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03919994106880091103noreply@blogger.com